fbpx

סקירה: אייפון 15 פרו – אפל מדביקה פער טכנולוגי

מאת כתב אורח - רועי ידידיה דיין
7
השורה התחתונה

קצת יותר מחודש מאז אירוע ההכרזה של אפל (Apple), שם חשפה לראשונה (באופן רשמי) את סדרת האייפון 15, וקצת אחרי שהמכשיר התחיל להגיע לישראל ביבוא רשמי, אנחנו מביאים לכם את הרשמים שלנו מאחד המכשירים המתקדמים בסדרה – האייפון 15 פרו.

כבר מאירוע ההכרזה היה ברור שסדרת האייפון 15 (וגם שאר המוצרים שהוכרזו) לא מכילה שינויים רבים. יש שיגידו כי אפל מנסה לשמור את הפוקוס למשקפי המציאות הרבודה, ה-Vision Pro, או שמדובר בשדרוג שמיועד למשתמשים בעלי מכשירים ותיקים יותר.

אייפון 15 פרו – העיצוב

ה-15 פרו כמעט וזהה חיצונית לשני הדורות הקודמים, הוא מעט קל יותר (דגם ה 15 פרו מקס משמעותית קל יותר בהשוואה לדורות הקודמים), והשוליים השחורים סביב המסך קטנו.

Ad image
תמונה: ידידיה דיין, עבור The Verifier

לסדרת הפרו הצטרף כפתור חדש בשם Action button והוא מסמן לראשונה את מותו של כפתור השתקת הצילצול הותיק. בניגוד לכפתור ההשתקה, שהיה כפתור הזזה, ה-Action Button הוא כפתור לחיץ שנמצא במיקום לא נוח ורחוק, וצורתו גורמת לבלבול בינו לבין לחצני הווליום.

תמונה: ידידיה דיין, עבור The Verifier

אייפון 15 פרו – סוללה

האייפון 15 פרו מגיע עם סוללה קטנה בקיבולת של 3270 מיליאמפר/שעה. היה מצופה שעם המעבר לטכנולוגיית יצור של 3nm, חיי הסוללה ישתפרו, אולם אפל בחרה לתעדף את תדר הליבות ועוד. הסוללה מחזיקה כיום שלם בשימוש בינוני-מינוס, שזה שיפור לעומת דגמי ה-14 פרו שהושקו בשנה שעברה, אך מדובר בחיי סוללה פחות מרשימים בהשוואה לדגם ה-אייפון 13 פרו, שהייתה יוצאת מן הכלל.

לאור האמינות המאכזבת של הסוללה בסדרת האייפון 14 של שנה שעברה, אפל הוסיפה באייפון 15 אפשרות חדשה לטעון את הסוללה עד 80%. בריאות הסוללה נפגעת כאשר הסוללה נמצאת באחוזי הקיצון קרי מעל 80 אחוזים או מתחת ל-20 אחוזים. במקום הגבלת הטעינה היה מצופה מאפל לפתור את בעיות האמינות, או לכל הפחות לאפשר את הפיצ'ר הזה בעדכון תוכנה גם לדגמים ישנים יותר. אפל בחרה שלא לעשות זאת ומדובר בהחלטה מאכזבת.

יכולות הטעינה האלחוטית של המכשיר הן איטיות וגורמות לחום רב, כידוע חום הוא האויב העיקרי של בריאות הסוללה. כמו כן, אנחנו לא חווינו את זה, אך ברשת עלו דיווחים כי מטענים אלחוטים מסויימים, ובמיוחד אלו במכוניות מסוג BMW, גורמים נזק למכשיר ולפגיעה ברכיב ה NFC.

טעינה חוטית נעשית בהספק של כ-20 וואט, המאפשרת טעינה של עד כ 50% בתוך 30 דקות. מדובר בהספק טעינה אולי הנמוך ביותר ביחס למכשירי דגל של יצרניות הסלולר השונות בשוק. למרות שסדרת הפרו תומכת במהירויות גבוהות של העברת מידע וחיבור למסך חיצוני, כבל הUSB-C שמגיע בערכה מרגיש זול דק ושביר, והוא בתקן USB 2 בלבד.

אייפון 15 פרו – זיכרון עבודה ואחסון

כבר בדורות קודמים ניתן היה לחוות סגירה ברקע של אפליקציות, יש שיגידו בצורה אגרסיבית.
מערכת ההפעלה משתמשת ב-SSD בכדי להקל על הראם, אך מדובר בזיכרון איטי יותר, שחווה האטה נוספת ומשמעותית ככל שהכונן בתפוסה של של למעלה מ 50%, ואורך חייו עלול להתקצר עקב כתיבות מרובות.

בעוד שבעולמות האנדרואיד נהוג לראות מכשירים עם כמות RAM נדיבה של 12 ג״ב, אצל אפל, לראשונה, סדרת האייפון 15 פרו מגיעה עם 8 ג״ב RAM מסוג DDR5. מדובר בשדרוג נצרך, שהיה מוטב אם היה מגיע כבר בדור הקודם, שכן מערכת ההפעלה שלעצמה ללא אפליקציות תופסת 4 ג״ב, ואפליקציה פשוטה כמו וואטסאפ (WhatsApp) דורשת בסביבות ה-100 מ״ב, נוסף לאפליקציות אחרות שיכולות להגיע גם ל-400 מ״ב, וכמובן משחקים, שיכולים לדרוש אף יותר.

מערכת ההפעלה

לצד מכשירי האייפון החדשים, אפל חשפה גם את מערכת ההפעלה החדשה iOS 17. המערכת מביאה עמה פיצ׳רים חדשים, אבל עדיין מצליחה להיות משעממת ויזואלית ופונקציונאלית.

פיצ'רים מהותיים שהושקו עוד בדורות הקודמים לא פעילים בארץ. אחת הדוגמאות הטובות ביותר היא פונקצית ה-SOS, האפשרות לקרוא לעזרה על גבי תקשורת לווינית. חבל שלמרות המצב הביטחוני, אפל לא איפשרה הפעלה של הפיצ'ר הקריטי והמציל חיים הזה בארץ.

עוד פיצ׳ר נוסף שאפל דאגה להשוויץ בו באירוע ההכרזה הוא ממשק שינוי תמונות הרקע ומסך הנעילה. מדובר בשינוי ויזואלי נחמד אבל בפועל הוא מסורבל ומבלבל, ונפתח בכל פעם שיש נגיעה ארוכה במסך הנעילה, דבר שקורה די הרבה לא בכוונה.

אחד הדברים הבולטים ששמתי לב במהלך הסקירה הוא איכות התוכנה, באופן כללי, שמסרבת להשתפר. מזה דורות ישנם באגים רנדומליים שלא תמיד זוכים לפתרון מהיר, ביניהם: קליטה שנעלמת, חיבור דאטה שלא עובד, חיבור CarPlay לרכב שלא מגיב, התחממות בלי שאף אפליקציה פועלת, התחממות יתר קיצונית בעת הטענה, ווידג'טים שלא מתעדכנים או נעלמים, שעון מעורר שלא רץ, איתחולים, ניתוק איירפודס בעת שיחה נכנסת, מעבר איטי של האירפודס בין מכשירים, תגובה איטית למגע, AirDrop שלא מגיב, פיצ'רים משוחררים במצב טרום בטא, והרשימה נמשכת. וזה גם לא כולל באגים באפליקציות השונות.

מערכת ההפעלה הולכת ונהיית פחות אמינה, והמצב מתחיל להיות דומה גם בשאר מערכות ההפעלה מבית אפל כגון tvOS ו-macOS.

אייפון 15 פרו – מצלמה

אפל באירוע ההכרזה מיתגה את סדרת הפרו כמכשיר בעל 7 עדשות. אף אחד לא יהיה מופתע לגלות שמדובר במהלך שיווקי על גבול ההטעיה, כאשר אפל מחשיבה זום דיגיטלי כשתי "עדשות".
אין שדרוג ממשי ברמת החומרה, ונראה שהשנה אפל התמקדה בלצמצם את הפער בין המכשירים הרגילים לסדרת הפרו. התמונות והוידאו שמפיקה המצלמה לרוב דומים מאוד לדורות קודמים, אבל יש כמה שיפורים.

תמונה: ידידיה דיין, עבור The Verifier

ברמת עיבוד הסטילס, נראה שאפל ממזגת שתי תמונות של 12 מגה פיקסל בחשיפות שונות כדי ליצור תמונה אחת של עד 24 מגה פיקסל. התוצאה אכן חדה יותר, אך בשימוש רגיל זה פחות יורגש. המצלמה החדשה מציגה שיפור משמעותי בו האייפון הפסיק "לשרוף" תמונות בהירות מאוד, מה שהיה אופייני לדורות האחרונים. יש שיפור קל מאוד בתמונות בתאורה נמוכה, וזה תחום שאפל מעולם לא הצטיינה בו.

תמונה: ידידיה דיין, עבור The Verifier

אפל מאפשרת לשנות ידנית לפורמט דחוס ברזולוציה של 48 מגה פיקסל הקרוי "HEIF MAX", כאשר כל תמונה במצב צילום זה ״שוקלת״ כ10 מגב-בייט. מצב זה לא כולל נתוני עומק, ובאירוע ההשקה נאמר כי מצב זה נועד לשימוש במצבי תאורה אופטימליים.

כפי שניתן לראות בהשוואה למטה, במצבים בהם התאורה בעייתית, מצב ה-24 מגה-פיקסל מציג צבעים טבעיים יותר ונאמנים למציאות:

תמונה: ידידיה דיין, עבור The Verifier

העלים במצב ה-48 מגה-פיקסל ירוקים בצורה מלאכותית:

תמונה: ידידיה דיין, עבור The Verifier

כמו כן, מצב ברירת המחדל של 24 מגה-פיקסל מתמודד טוב יותר עם תאורה קיצונית והפרשים גדולים בין אור לחושך, בדוגמא למטה ניתן כי האור מבעד לחלונות טבעי ויש שליטה טובה יותר ב highlights:

עדשת ה ultra-wide זהה לדורות הקודמים, ומציגה ביצועים פושרים ביותר גם מבחינת חדות וגם מבחינת הטווח הדינאמי. התוצאות שהעדשה מפיקה מתדרדרות מהר מאוד בכל תנאי תאורה שהינם פחות מאופטימליים.

תמונה: ידידיה דיין, עבור The Verifier

עוד יתרון הוא שכעת במידה והאייפון מזהה אדם או חיה (או במקרים מסוימים, גם בלחיצה לפוקוס על פריט מסוים), האייפון יכלול גם נתוני עומק עבור אותה תמונה, מה שמאפשר להחיל אפקטים כמו מצב פורטרט גם לאחר הצילום. לא ברור למה האייפון לא שומר נתוני עומק עבור כל תמונה כברירת מחדל, במיוחד לאור העובדה שתמונות כאלה ניתן יהיה להציג בצורה מיטבית במכשירי ה Vision Pro.

סך הכל מדובר בחוויית צילום טובה המספקת תוצאות עקביות וטבעיות (חוץ מצבעי שמיים). כרגיל הצד החזק של האייפון הוא הוידאו החלק, סלפי, צילומי פנים ואנשים בעיקר בזכות מיטוב גווני עור.

אייפון 15 פרו – חוויית שימוש ומולטימדיה

הרמקולים של האייפון 15 פרו הם בעלי איכות סאונד מעולה, ואולי הטובה ביותר כיום. חתימת הצליל נעימה ומפורטת, ויש לה אפקט מרחבי מוצלח שכמעט יכול למלא חדר קטן. נקודה מעניינת שקשה להסביר היא ההרגשה שעיבוד הסאונד נותן דגש לרבדים שונים של המוזיקה בזמן הנכון, כך קולות שניים או סאב-ביט וכלים מסוימים מודגשים ומובאים לקדמת הבמה שצריך. חווית השמיעה גם ללא אוזניות היא טובה מאוד.

המכשיר נוח למולטימדיה וצריכת תוכן, אבל המסך עצמו לא מרשים במיוחד. מדובר באותו פאנל שבאייפון 14 פרו, בהירות טובה, צפיפות פיקסלים סבירה ומשמעותית פחות טובה מבסדרת הגלאקסי של סמסונג, מה שניכר ומשפיע לרעה על חדות התצוגה. ה׳אי הדינמי׳ (Dynamic Island) חביב ולפעמים שימושי, אך מרגיש ישן, מגושם ומציק בצפיה בתוכן ומשחקים. היה טוב אם בדגם הפרו אפל הייתה מקטינה אותו שכן הוא תופס שטח מהותי מהמסך הקטן ממילא.

אייפון 15 פרו – ביצועים וקישוריות

אפל של 2023 היא כבר לא חלוצה או חדשנית, לא בתחום התוכנה ולא בתחום החומרה, אלא נוקטת בטקטיקה של פיגור של כדור מאחורי המתחרות, חבל שזה לא תורם לבשלות הפיצ׳רים או חווית השימוש. האייפון בדורות האחרונים הדגים ביצועים חלשים יותר מבחינת קישוריות לעומת המתחרות. בעוד מכשירים רבים כבר מציגים תמיכה ב -WiFi 7, סדרת הפרו תומכת בתקן 6E הקודם.

אפל שידרגה את כל סדרת ה-15 למודם הסלולרי X70 של קוואלקום, מה שאמור לסייע לקליטה טובה יותר ולמהירות חיבור. גם פה, מדובר במודם שכבר נמצא קרוב לשנה בשוק במכשירי אנדרואיד, לרבות המתחרה הישיר גלקסי S23, ומדובר למעשה בסגירת פערים באיחור רב.

ביבוא הרשמי בישראל, אפל משווקת את הדגם שאינו כולל תמיכה בתדרי mmWave הנפוצים בארה"ב, ואמורים בקרוב להיכנס לשימוש בישראל ובאירופה. תדרים אלו יקלו משמעותית ואף יפתרו את בעיות הקליטה באזורים צפופים מאוד כגון אצטדיונים והופעות, אך כאמור – הוא לא נמכר כאן ביבוא רשמי.

סירי – Siri

סירי מעולם לא הייתה טובה וב-iOS17 המצב החמיר, מאוד. מהנדסי התוכנה של אפל ניסו לכוונן את סירי כך שתתעלם לקריאות במידה והיא חושבת שהמשתמש לא התכוון לתת לה הוראה. בפועל, שימוש בטון חלש, רגוע מידי, בלתי-מצווה או צרוד יגרמו לחוסר תגובה מצד סירי. זאת בנוסף לאיכות הזיהוי הנמוכה, התוצאות הבלתי עקביות, הטעויות, התעלמות מ shortcuts בעלי אותו שם, תגובות הזויות ומבלבלות, ואני בטוח שלכם יש רשימה משלכם. כל הדברים הללו גורמים לסירי להיות לא אמינה ולא נוחה לשימוש. לא יהיה מפתיע, אם השמועות לשיתוף פעולה עם חברות בתחום ה-AI, שעלו במהלך ביקורו האחרון בארץ של טים קוק, יבשילו לכדי חדשות שנשמע עליהן בקרוב.

השורה התחתונה
7
הציון שלנו 7
שתפו כתבה