אחרי כמעט תשע שנים של המתנה, הבטחות ודחיות, טסלה (Tesla) מוכנה להציג לעולם את הדור הבא של הרודסטר, מכונית העל החשמלית שלה. אירוע החשיפה יתקיים הערב (חמישי, 15 באוקטובר), בוואקו שבטקסס, כ-90 דקות נסיעה צפונית למטה החברה באוסטין, ואילון מאסק כבר הבטיח שמדובר באירוע שלא יישכח.
האירוע מתוכנן לשעה 21:00 לפי שעון החוף המזרחי בארה"ב, שהן 18:00 בחוף המערבי. בישראל, מדובר ביום שישי, 16 באוקטובר, בשעה 04:00 לפנות בוקר, כך שמי שירצה לצפות בשידור החי יצטרך להשכים במיוחד ולוותר על שעות שינה. מדובר באירוע סגור. טסלה שלחה בחודש שעבר הזמנות לבעלי הזמנות מוקדמות של הרודסטר, וההשתתפות הוגבלה לאורחים בני 21 ומעלה.
מי שלא הוזמן יוכל לצפות באירוע בשידור חי ברשת החברתית X, כפי שאישרה טסלה. בדרך כלל החברה משדרת את אירועיה גם ביוטיוב ובאתר הרשמי שלה, אך נכון לעכשיו לא אושר שהאירוע הזה ישודר גם בפלטפורמות האלה.
הדרך לחשיפה הנוכחית הייתה ארוכה במיוחד. טסלה הציגה לראשונה את הרודסטר החדש עוד ב-2017, ומאז מועד ההשקה נדחה פעם אחר פעם. גם השנה לבדה החברה כיוונה תחילה לחשיפה ב-1 באפריל, דחתה למאי, אחר כך לקיץ, ולבסוף קבעה את 1 באוקטובר. גם המועד הזה לא החזיק מעמד. טסלה הזהירה את המוזמנים שהאירוע כולל חוויה ייחודית שחייבת להתקיים בחוץ ועלולה להידחות בגלל מזג האוויר, וזמן קצר לאחר מכן מאסק הודיע שבשל רוחות חזקות ההדגמה נדחית בשבועיים.
העובדה שמזג האוויר משחק כאן תפקיד מרמזת שלא מדובר בהצגה רגילה על במה. לקראת המועד המקורי, הרשויות בארה"ב אף סגרו לטיסות ולרחפנים חלק מהמרחב האווירי מעל אתר הניסויים של SpaceX במקגרגור שליד וואקו, עד גובה של כ-3 קילומטרים.
אז מה בדיוק אמור להפוך את האירוע לבלתי נשכח? מאסק אמר שטסלה זקוקה לקהל חי כדי שיוכל להעיד שמה שיוצג אינו תוצר של בינה מלאכותית. תמונת הטיזר המקורית של טסלה הציגה את חלקה האחורי של המכונית הפוך, עם ארבעה סילוני מדחפים שיוצאים מאחור. בשילוב עם התאריך המקורי 10/01, שנקרא באותה צורה גם כשהופכים אותו, ההערכה שם היא שטסלה עשויה להדגים את הרודסטר נוסע הפוך, בדומה למכוניות צעצוע שעוברות לולאה הפוכה במסלול.
זה אולי נשמע מופרך, אבל יש לכך תקדים. מכונית המירוץ החשמלית McMurtry Spéirling כבר הוכיחה שהיא מסוגלת לנסוע הפוך, בזכות מאווררים בתחתית הרכב שיוצרים יניקה ומצמידים אותו למשטח. אם משלבים טכנולוגיה כזו עם מדחפי הגז הקר של SpaceX, שלפי השמועות יוצמדו לרודסטר ויוכלו לדחוף אותו אל המשטח, נסיעה הפוכה הופכת לאפשרית. כמובן שרוחות חזקות היו מסכנות פעלול כזה, מה שעשוי להסביר את הדחייה.
מעבר להדגמה עצמה, צפויה טסלה לחשוף את מפרטי הרכב. מאסק הבטיח תאוצה מ-0 ל-60 מייל לשעה (כ-97 קמ"ש) בפחות משתי שניות בגרסת הבסיס, ובסביבות שנייה אחת או פחות עם חבילת המדחפים האופציונלית של SpaceX. בתחום האווירודינמיקה, טסלה קיבלה לאחרונה פטנט על מאווררים מונעי סוללה שמגבירים את כוח ההצמדה לכביש באמצעות הורדת לחץ האוויר מתחת לרכב, גם במהירויות נמוכות. פטנטים נוספים מצביעים על מערכת אפקט קרקע בהשראת הפורמולה 1 ועל כנף אחורית אקטיבית.
גם העיצוב צפוי להשתנות. הטיזרים שפרסמה החברה מציגים מראה חד וזוויתי יותר מאב הטיפוס של 2017, עם פסי תאורה ברוחב מלא שמזכירים את הסייברטראק ואת המודל Y המחודש. בתוך הרכב, פטנטים שנחשפו מרמזים על מושבי ספורט עשויים חומר מרוכב בחתיכה אחת, ועל מערכת היגוי אלקטרונית ללא חיבור מכני בין ההגה לגלגלים (Steer-by-Wire).
הייצור מתוכנן להתבצע במפעל הענק של טסלה בטקסס. המחיר הסופי צפוי להיחשף באירוע, אך לשם השוואה, ב-2017 תמחרה טסלה את גרסת הבסיס ב-200 אלף דולר ואת גרסת Founder’s Series ב-250 אלף דולר. מאז עברו תשע שנים, ולכן סביר שהמספרים ישתנו. בינתיים, טסלה פתחה מחדש את ההזמנות לרודסטר ברחבי העולם, עם מקדמה של 50 אלף דולר שניתנת להחזר מלא.
אם מזג האוויר ישתף פעולה הפעם, העולם יגלה סוף סוף מה הניבו כמעט עשור של פיתוח, ואולי גם יראה מכונית חשמלית נוסעת על התקרה.