במהלך שנראה כמו מאמץ של הרגע האחרון להימנע מחסימה כלל-ארצית, הרשת החברתית טיקטוק (TikTok) מתכננת להשיק גרסה עצמאית וייעודית של הפלטפורמה שלה עבור משתמשים בארצות הברית. על פי דיווח של The Information, המהלך הוא חלק מניסיון דחוף של החברה לעמוד בדרישות החוק הפדרלי, המחייב את חברת האם הסינית שלה, ByteDance, למכור את פעילותה בארה"ב.
על פי הדיווח, המבוסס על מקורות המקורבים לנושא, טיקטוק מתכננת להשיק את הגרסה החדשה בחנויות האפליקציות בארה"ב עד ה-5 בספטמבר. לוח הזמנים הצפוף אינו מקרי: המועד האחרון שהציב ממשל טראמפ למכירת החברה הוא ה-17 בספטמבר. התוכנית היא שאם אכן תתבצע מכירה, הגרסה הנוכחית של האפליקציה תוצא משימוש באופן הדרגתי עד לחודש מרץ 2026.

המהלך מתרחש על רקע לחץ פוליטי ומשפטי גובר. החוק, שנחתם עוד בתקופת הנשיא לשעבר ג'ו ביידן וקיבל תמיכה משתי המפלגות, נובע מהחשש שהממשל הסיני עלול לנצל את הבעלות של ByteDance כדי לקבל גישה למידע רגיש על אזרחים אמריקאים. בטיקטוק הכחישו באופן עקבי טענות אלו. הנשיא דונלד טראמפ, שחזר לתפקידו בינואר, העניק מאז שלוש ארכות לאכיפת החוק, כשהאחרונה שבהן נקבעה לספטמבר.
ההתפתחות מגיעה כשבוע בלבד לאחר שטראמפ עצמו אמר בראיון לפוקס ניוז כי קבוצה של אנשים עשירים מאוד מתכוננת לרכוש את הפלטפורמה, והבטיח לחשוף את זהותם בשבועות הקרובים. נראה כי המהלך של טיקטוק להכין אפליקציה נפרדת נועד ליצור תשתית טכנית שתאפשר הפרדה מהירה של הפעילות האמריקאית משאר העולם, ברגע שעסקת המכירה תושלם.
עם זאת, חשוב להדגיש כי השקת גרסה אמריקאית ספציפית היא פתרון טכני בלבד, והיא אינה פותרת את בעיית הליבה המשפטית והדיפלומטית. המחוקקים האמריקאים שהובילו את החוק הבהירו בעבר כי עצם האפשרות שלממשלת סין תהיה גישה לנתונים, דרך חברת האם, מהווה סיכון בלתי קביל. לכן, ללא מכירה בפועל של הפעילות לגורם שאינו סיני, גם גרסה נפרדת של האפליקציה לא צפויה לספק את דרישות הממשל.
כאשר נותרו חודשיים עד למועד האחרון, עתידה של טיקטוק בארצות הברית נותר לוט בערפל. הצלחת המהלך תלויה כעת בשאלה האם ניתן יהיה לסכם עסקת מכירה שתעמוד בדרישות הרגולטורים בארה"ב וגם תקבל את אישור הממשלה בסין, כל זאת לפני שהזמן אוזל.