אפל (Apple) שוקלת צעד משמעותי שעשוי לשנות את פני תחום הבינה המלאכותית שלה: שימוש בטכנולוגיית AI של חברות חיצוניות כמו Anthropic או OpenAI כדי להפעיל גרסה חדשה של העוזרת הקולית סירי.
מהלך זה, אם יצא לפועל, יהווה היפוך דרמטי באסטרטגיה של החברה, שעד כה התבססה בעיקר על מודלים פנימיים משלה.
על פי העיתונאי מארק גורמן, המקורב למקורות בחברה, אפל מנהלת מגעים עם שתי החברות המובילות בתחום, Anthropic (יוצרת Claude) ו-OpenAI (יוצרת ChatGPT), בנוגע לשילוב מודלי השפה הגדולים שלהן (LLM) בסירי. לפי מקורות המכירים את הדיונים, אפל ביקשה מהן לאמן גרסאות של המודלים הללו שיוכלו לפעול על גבי תשתית הענן של אפל לצורך בדיקות.
אם אכן תבחר אפל בדרך זו, יהיה זה למעשה הודאה בכך שהיא מתקשה להתמודד עם התחרות בתחום ה-AI הגנרטיבי.
למרות שאפל כבר מאפשרת ל-ChatGPT לענות על שאילתות חיפוש מבוססות אינטרנט בסירי, העוזרת עצמה עדיין מופעלת על ידי טכנולוגיה פנימית של אפל. המעבר למודלים חיצוניים יכול לאפשר לאפל להציע תכונות מתקדמות בסירי, בדומה לעוזרות ה-AI המצויות כיום בטלפונים מבוססי אנדרואיד, ובכך לסייע לה להשיל מעליה את תדמיתה כ"מפגרת" בתחום ה-AI.
מאחורי הקלעים: שינויים ארגוניים ובחינת אלטרנטיבות
פרויקט הערכת המודלים החיצוניים החל ביוזמתם של מנהל סירי מייק רוקוול וראש מחלקת הנדסת תוכנה קרייג פדרגי. השניים קיבלו את הפיקוח על סירי לאחר שהתפקיד הוסר מתחת אחריותו של ג'ון ג'יאננדראה, מנהל ה-AI הראשי של החברה. שינויים אלה הגיעו בעקבות תגובה פושרת ל"Apple Intelligence" ועיכובים בתכונות סירי.
רוקוול, שהיה אחראי בעבר על השקת משקפי ה-Vision Pro, נכנס לתפקיד מהנדס סירי במרץ האחרון. מיד לאחר כניסתו לתפקיד, הורה לצוותו לבחון האם סירי תטפל טוב יותר בשאילתות באמצעות מודלי ה-AI הפנימיים של אפל, או באמצעות טכנולוגיה של צד שלישי, כולל Claude, ChatGPT ו-Google Gemini של אלפבית. לאחר מספר סבבי בדיקה, רוקוול ומנהלים נוספים הגיעו למסקנה שטכנולוגיית Anthropic מבטיחה ביותר לצרכים של סירי. מסקנה זו הובילה את אדריאן פריקה, סגן נשיא לפיתוח עסקי בחברה, לפתוח בדיונים עם Anthropic.
המאבק להדביק את הפער והחשש מנטישת עובדים
סירי, שהושקה במקור ב-2011, פיגרה בשנים האחרונות אחר צ'אטבוטים פופולריים, וניסיונותיה של אפל לשדרג את התוכנה נתקלו בקשיים הנדסיים ועיכובים. אמנם לפני כשנה, אפל חשפה יכולות חדשות של סירי, כולל כאלו שיאפשרו לה להיעזר בנתונים אישיים של משתמשים ולנתח תוכן על המסך כדי למלא שאילתות טוב יותר, אך שיפורים אלה עדיין לא מוכנים. אפל הודיעה במקור על השקה בתחילת 2025, אך בסופו של דבר דחתה את ההשקה למועד בלתי מוגבל, וכעת היא מתוכננת לאביב הבא.
אנשים המכירים את צוות ה-AI של אפל מדווחים כי הוא פועל בחוסר ודאות רב ובחוסר בהירות, כאשר המנהלים עדיין בוחנים מספר כיוונים אפשריים. המעבר המוצע לשילוב טכנולוגיה חיצונית כבר משפיע על מורל הצוות הפנימי, המורכב מכישרונות מבוקשים ביותר בתעשיית ה-AI. ישנם חברים בצוות שסימנו באופן פנימי שהם אינם מרוצים מכך שהחברה שוקלת טכנולוגיה של צד שלישי, מה שיוצר תחושה שהם אשמים, לפחות חלקית, בחסרונות ה-AI של החברה. חלקם אף הביעו כוונה לעזוב לחברות כמו Meta ו-OpenAI, המציעות חבילות שכר אטרקטיביות בהרבה.
למרות החששות הפנימיים, מנהלים בכירים באפל הולכים ומתפכחים מהרעיון שאימוץ טכנולוגיה חיצונית הוא המפתח למהפך בטווח הקרוב. הם אינם רואים צורך שאפל תסתמך על המודלים שלה – אותם הם רואים כרגע כנחותים – כאשר היא יכולה לשתף פעולה עם צדדים שלישיים. גישה זו משקפת מהלכים של חברות כמו סמסונג, שרבות מתכונות ה-AI שלה מבוססות על ג'מיני של גוגל, ו-אמזון המשתמשת ב-Anthropic עבור Alexa+.
פרטיות ותוכניות לעתיד
בדיונים עם Anthropic ו-OpenAI, אפל ביקשה גרסאות מותאמות אישית של Claude ו-ChatGPT שיוכלו לפעול על שרתי "Private Cloud Compute" שלה – תשתית המבוססת על שבבי מק מתקדמים. אפל מאמינה כי הפעלת המודלים על שבביה בשרתי ענן בשליטתה, במקום להסתמך על תשתית צד שלישי, תגן טוב יותר על פרטיות המשתמשים. החברה כבר בחנה פנימית את היתכנות הרעיון.
תכונות אחרות של "Apple Intelligence" מופעלות על ידי מודלי AI הנמצאים על המכשירים עצמם. מודלים אלה – איטיים וחלשים יותר מגרסאות מבוססות ענן – משמשים למשימות כמו סיכום הודעות דוא"ל קצרות ויצירת "Genmojis".
אפל מתכוונת לפתוח את המודלים המקומיים למפתחים חיצוניים בהמשך השנה, ולאפשר ליצרני אפליקציות ליצור תכונות AI המבוססות על הטכנולוגיה שלה. עם זאת, דיונים בנוגע לתנאים פיננסיים עם Anthropic, שדורשת עמלה שנתית גבוהה, עדיין מתקיימים, מה שאומר שאפל עוד בוחנת אפשרויות נוספות.