המתח בין אפל (Apple) לבית הלבן קיבל תפנית מפתיעה כאשר דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית לשעבר, איים להטיל מכס של 25 אחוז על מכשירי האייפון, לא בגלל מדיניות סחר או שיקולים כלכליים מובהקים, אלא כתגובה לסירובו של מנכ”ל אפל טים קוק להצטרף לנסיעתו הדיפלומטית האחרונה למזרח התיכון.

המהלך של טראמפ, שנראה תחילה כהמשך ישיר למלחמת הסחר עם סין, התברר כתגובה אישית יותר מאשר צעד אסטרטגי. אפל פועלת בשנים האחרונות להרחבת קווי הייצור שלה מחוץ לסין, עם השקעה משמעותית של כ־1.5 מיליארד דולר בהקמת מפעל לייצור אייפונים בהודו. טראמפ הביע את חוסר שביעות רצונו מהמהלך, ואיים כי אם אפל לא תעביר את ייצור האייפונים לארצות הברית, היא תספוג מס כבד על מוצריה.
אך לפי דיווח של הניו יורק טיימס, הגורם האמיתי שמאחורי האיום אינו כלכלי, אלא אישי: טים קוק הוזמן להצטרף למשלחת אמריקאית רשמית שכללה מנכ”לים בכירים כמו ג’נסן הואנג מ־NVIDIA וסם אלטמן מ־OpenAI. קוק בחר שלא להצטרף, ולטענת מקורות, הדבר עורר את כעסו של טראמפ.

בריאד, לדוגמה, טראמפ שיבח את מנכ”ל NVIDIA על נוכחותו, אך לא פספס הזדמנות לעקוץ את קוק: “טים קוק לא כאן, אבל אתה כן”, אמר. בהמשך, בקטאר, התבטא במפורש כי “יש לי קצת בעיה עם טים קוק”, ואף הביע מורת רוח מכך שאפל משקיעה בהודו במקום בארה”ב.
אף שכרגע מדובר באיום בלבד, ההשלכות האפשריות של הטלת מכס על אפל עשויות להיות משמעותיות. החברה תלויה בשרשרת אספקה בינלאומית, וכל שינוי במדיניות המכס ישפיע ישירות על מחירי המכשירים בארה”ב.
מעבר להשפעה העסקית, האיום הזה מסמן חזרה לפוליטיקה של יחסים אישיים ולא של עקרונות. אפל, שפעלה עד כה בזהירות במערכת היחסים עם טראמפ, נאלצת כעת להתמודד עם מציאות שבה החלטות מדיניות מתקבלות לא רק על בסיס כלכלי, אלא גם על רקע אישי.