עתידה של טיקטוק (TikTok) בארצות הברית נראה מעורפל מתמיד, לאחר שפאנל של שלושה שופטים מבית המשפט לערעורים במחוז קולומביה קבע היום כי החוק שנועד לאלץ את מכירת האפליקציה או לאסור את פעילותה בארה"ב הוא חוקתי.
החוק, שכותרתו "חוק להגנת אמריקאים מפני אפליקציות בשליטת יריבים זרים", אושר בקונגרס באפריל האחרון. על פי החוק, חברות כמו אפל וגוגל לא יורשו לארח אפליקציות בבעלות גורם זר עוין המאפשרות למשתמשים "ליצור חשבון או פרופיל לצורך יצירה, שיתוף וצפייה בטקסט, תמונות, וידאו, תקשורת בזמן אמת או תוכן דומה."
החוק מזהה באופן ספציפי את טיקטוק וחברת האם שלה, ביידנס, כחברות הכפופות להגבלות אלו. ביידנס, הפועלת בסין, הוגדרה על ידי ארה"ב כישות זרה עוינת. על פי החוק, לביידנס יש עד ה-19 בינואר למכור את נכסי טיקטוק בארה"ב, או שהאפליקציה תוסר מחנויות האפליקציות.
טיקטוק ערערה על החוק במאי, בטענה שהוא מפר את זכויות התיקון הראשון של משתמשיה. אולם, בית המשפט דחה טענה זו באופן נחרץ. "התיקון הראשון קיים כדי להגן על חופש הביטוי בארצות הברית," קבע בית המשפט. "במקרה זה, הממשל פעל אך ורק כדי להגן על חופש זה מפני מדינה יריבה זרה ולהגביל את יכולתה לאסוף מידע על אזרחי ארצות הברית."
בתגובה לפסיקה, טיקטוק טענה כי החוק מהווה צנזורה ממשלתית על למעלה מ-170 מיליון אמריקאים המשתמשים באפליקציה. "לבית המשפט העליון יש היסטוריה מבוססת של הגנה על זכויות האמריקאים לחופש ביטוי, ואנו מצפים שכך יעשה גם בסוגיה חוקתית חשובה זו," מסרה החברה.
הערכה כי טיקטוק צפויה לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון. אם בית המשפט העליון יאשר את הפסיקה, ייתכן שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ יתערב לטובת האפליקציה. למרות שבעבר ניסה לאסור את טיקטוק, טראמפ שינה את עמדתו לאחרונה ואמר כי ינסה להציל את האפליקציה כשייכנס לתפקיד.
בינתיים, חברי קונגרס מעדיפים פתרון של מכירה. ג'ון מולנאר, יו"ר הוועדה המיוחדת לתחרות האסטרטגית בין ארצות הברית וסין, אמר כי ממשל טראמפ יהיה בעמדה ייחודית "לתווך השתלטות אמריקאית על הפלטפורמה, מה שיאפשר למשתמשי טיקטוק להמשיך ליהנות מגרסה בטוחה ומשופרת של האפליקציה, חופשית משליטה זרה עוינת."
מטיקטוק ישראל נמסר בתגובה: "לבית המשפט העליון בארה"ב יש היסטוריה מוכחת בהגנה על זכותם של אזרחי ארצות הברית לחופש הביטוי, ואנו מצפים שיעשו זאת גם בסוגיה חוקתית חשובה זו. למרבה הצער, הפעילות שקידמה את איסור השימוש בטיקטוק בארה"ב מבוססת על מידע שגוי, פגום ותיאורטי בלבד, דבר שמוביל להחלת צנזורה מוחלטת על אזרחי ארצות הברית. אם לא ייעצר, האיסור על טיקטוק ישתיק את קולם של למעלה מ-170 מיליון אמריקאים בארה״ב וברחבי העולם החל מ-19 בינואר 2025."