לציון יום השנה למתקפת הטרור על ישראל ב-7 באוקטובר 2023, הוקמו מספר פרויקטים דיגיטליים שמטרתם להנציח ולתעד את האירועים הקשים ואת זכר הנפגעים. בין הפרויקטים הבולטים נמנים המוזיאון הווירטואלי של תאגיד השידור הציבורי ‘כאן’ ופרויקט ‘זיכרון 710’, לצד יוזמות נוספות שמציעות דרכים ייחודיות לשמר את הזיכרון והראיות מהימים הקריטיים הללו.
המוזיאון הווירטואלי של 'כאן'
תאגיד השידור הציבורי "כאן" השיק את המוזיאון הווירטואלי 7.10.360, שמטרתו להציג ולהנציח את האירועים הקשים של ה-7 באוקטובר באמצעות מפה אינטראקטיבית. המוזיאון מציג נקודות קרב וטבח בנגב המערבי, וכל לחיצה על נקודה במפה מספקת מידע, עדויות ותמונות מהשטח. פרויקט זה משתמש בטכנולוגיות מתקדמות ומאפשר למבקרים לקבל תובנות עמוקות על הזוועות שהתרחשו דרך חוויות דיגיטליות.
פרויקט 'זיכרון 710'
יוזמה נוספת היא פרויקט זיכרון 710, שמטרתו לאסוף תכנים דיגיטליים כמו שיחות וואטסאפ, תמונות, וסרטונים שנאספו על ידי תושבי יישובי הנגב המערבי במהלך מתקפת הטרור. הפרויקט מתמקד בשימור הראיות הדיגיטליות מה-7 וה-8 באוקטובר לצורך מחקר, חינוך והסברה, תוך הקפדה על פרטיות המשתתפים. בעזרת הטכנולוגיה שפותחה, ניתן לבחור תכנים רלוונטיים לאירועים תוך הבטחת פרטיות שאר התכנים. מטרת הפרויקט היא להקים מרכז מורשת דיגיטלי שישמש לתיעוד האישי והקהילתי של התושבים שנפגעו, ויבטיח שמורשתם תישמר לדורות הבאים
מפת הטבח (oct7map.com)
מפת הטבח היא יוזמה דיגיטלית שמציגה מפה אינטראקטיבית של האתרים שבהם התרחשו הטבח והקרבות במהלך מתקפת הטרור. כל נקודה במפה מספקת מידע מפורט ועדויות על מה שקרה בכל אתר, כולל עדויות גרפיות קשות ומידע על הקורבנות. האתר כולל אתרים כמו קיבוץ בארי ונחל עוז, ומסייע בהבנה מעמיקה של האירועים דרך עדויות דיגיטליות.
זוכרים אותם
הפרויקטים הדיגיטליים שנוצרו להנצחת ה-7 באוקטובר לא רק מספקים עדות לתופת, אלא גם משמשים גשר להנצחת זיכרונם של הנופלים, סיפורי הגבורה וההקרבה שלהם. בעידן שבו הטכנולוגיה מאפשרת לנו לשמר את ההיסטוריה בזמן אמת, אנו נחשפים לתכנים שמרגשים אותנו ומחזירים אותנו לרגעים הכואבים ביותר. כל אחד מהפרויקטים הללו, בדרכו הייחודית, מעביר את תחושת האובדן העצום אך גם את החוזק והתקווה של העם שלנו. אנחנו זוכרים אותם, את כולם.