מטא (Meta) , חברת האם של וואטסאפ (WhatsApp), החליטה לבצע סיבוב פרסה מפתיע באסטרטגיה שלה עבור משתמשי Windows 11. עדכון חדש שנשלח לנסייני הבטא של וואטסאפ לחלונות חושף כי החברה נוטשת את האפליקציה הייעודית והמהירה, שהייתה בנויה על טכנולוגיית UWP של מיקרוסופט, ומחזירה אותה להיות מעטפת לגרסת הרשת (web.whatsapp.com) המוכרת.
המשמעות המיידית עבור המשתמשים היא נסיגה באיכות חוויית השימוש. האפליקציה החדשה, המבוססת על טכנולוגיית WebView2 של מיקרוסופט (המהווה את המנוע של דפדפן Edge), היא למעשה חלון דפדפן במסווה של אפליקציה. בעוד שצעד כזה עשוי להיות הגיוני עבור מפתחים עצמאיים עם משאבים מוגבלים, הבחירה של תאגיד ענק כמו מטא לזנוח פיתוח ייעודי עבור מערכת הפעלה עם מעל 1.4 מיליארד משתמשים, מעלה תהיות רבות ומצביעה על שינוי בסדרי העדיפויות של החברה.

ההבדל בין שתי הגרסאות ניכר לא רק בתחושה הכללית, אלא גם בנתונים הטכניים. בעוד שהאפליקציה הייעודית הקודמת פעלה כתהליך יחיד, קל ויעיל, הגרסה החדשה מריצה מספר תהליכי משנה תחת מנהל המשימות, בדומה ללשונית בדפדפן כרום או אדג'. בדיקות ראשוניות מראות כי גרסת ה-WebView צורכת כ-30% יותר זיכרון RAM בהשוואה לקודמתה, והיא איטית יותר באופן מורגש. המהירות וההיענות המיידית שאפיינו את גרסת ה-UWP מפנות את מקומן לחוויה כבדה ומסורבלת יותר, המוכרת למשתמשי גרסת הרשת.

הסיבה המרכזית מאחורי המהלך היא ככל הנראה כלכלית ותפעולית. על ידי מעבר לבסיס קוד אחוד המבוסס על טכנולוגיית רשת, מטא יכולה לפשט באופן דרמטי את תהליכי הפיתוח והתחזוקה. במקום לנהל צוותים נפרדים וקוד שונה לכל פלטפורמה (רשת, אנדרואיד, iOS וחלונות), החברה יכולה להתמקד בפיתוח גרסת הרשת ולשכפל אותה בקלות לכל המערכות. בכך, היא חוסכת זמן ומשאבים, אך עושה זאת על חשבון המשתמשים במערכת ההפעלה של מיקרוסופט.
באופן אירוני, האפליקציה הייעודית של וואטסאפ זכתה בעבר לשבחים רבים, ואף בכירים במיקרוסופט הציגו אותה כדוגמה ומופת לאיך אפליקציה מודרנית לחלונות צריכה להיראות ולפעול. היא הציעה ביצועים מעולים, התראות אמינות וחוויה שהרגישה חלק ממערכת ההפעלה. כעת, נראה שהנוחות התפעולית של מטא גברה על השאיפה לספק את המוצר הטוב ביותר עבור כל פלטפורמה, ומשתמשי וואטסאפ במחשב הם אלו שישלמו את המחיר.