בצעד דרמטי שעשוי לטלטל את המערכת הפוליטית בארצות הברית, היזם והמיליארדר אילון מאסק הכריז היום (שבת, 05.07) על הקמת מפלגה פוליטית חדשה, אשר תיקרא "מפלגת אמריקה" (The America Party). ההכרזה, שפורסמה בחשבון ה-X שלו, מגיעה לאחר תקופה של מעורבות פוליטית גוברת מצדו וקרע מתוקשר עם הנשיא דונלד טראמפ.
בציוץ ההכרזה כתב מאסק: "ביחס של שתיים לאחת, רציתם מפלגה פוליטית חדשה, וזה מה שתקבלו! כשזה מגיע להבאת המדינה שלנו לפשיטת רגל עם בזבוז ושחיתות, אנחנו חיים במערכת חד-מפלגתית, לא בדמוקרטיה. היום, מפלגת אמריקה מוקמת כדי להחזיר לכם את החופש".
ההכרזה מתבססת על סקר שמאסק פרסם בפלטפורמת X יממה קודם לכן, ובו שאל את עוקביו האם יש צורך במפלגה חדשה בארצות הברית. לטענתו, התוצאות החד-משמעיות הן שהובילו אותו להחלטה.
המהלך אינו מגיע בחלל ריק. הוא מהווה נקודת שיא במערכת היחסים המורכבת בין מאסק לממשל טראמפ. לאחר ששימש בתפקיד יועץ בממשל, התגלו בין השניים חילוקי דעות קשים שהובילו לסכסוך פומבי ולעזיבתו של מאסק את תפקידו. הקמת מפלגה חדשה נתפסת בעיני רבים כתגובת נגד ישירה לקרע הזה, וכניסיון של מאסק לבנות בסיס כוח פוליטי עצמאי שאינו תלוי באף אחת משתי המפלגות הגדולות.
מאסק לא פירט מה יהיה המצע של המפלגה החדשה, מי יהיו הדמויות הנוספות שייקחו בה חלק, או כיצד היא תתמודד בבחירות. המבנה הפוליטי האמריקאי, המבוסס באופן היסטורי על שתי מפלגות דומיננטיות, מקשה מאוד על כניסתם של שחקנים חדשים למערכת.

מצד שני, אי אפשר להתעלם מכוחו העצום של מאסק. כשבאמתחתו הון אישי אדיר, בעלות על פלטפורמת המדיה החברתית X, ומעמד של אייקון תרבותי בעיני מיליונים, יש לו את המשאבים והיכולת לייצר רעש שאף פוליטיקאי אחר אינו יכול לייצר. השאלה הגדולה היא האם "מפלגת אמריקה" תהפוך לכוח פוליטי משמעותי שמצליח לשנות את המפה, או שתישאר בגדר הצהרה הצהרה ברשת חברתית. הימים והשבועות הקרובים צפויים להיות מרתקים.
בעוד שהשווקים יעכלו את החדשות ביום שני, השאלה המעניינת יותר היא מה הצעד הבא של מאסק עצמו. מאחר והוא אינו יכול להתמודד לנשיאות בעצמו, הקמת המפלגה מעידה על שאיפותיו להפוך לכוח פוליטי משפיע מאחורי הקלעים. נותר לראות אם יצליח לאזן בין תפקידו החדש כראש מפלגה לבין ניהול כמה מהחברות המורכבות ביותר בעולם, או שמא ייאלץ לבחור ולהעביר את המושכות לאחרים.