חמש שנים לאחר מגפת הקורונה, חברת גוגל (Google) מתחילה להפעיל לחצים משמעותיים על עובדים שממשיכים לעבוד מרחוק. לפי מסמכים פנימיים, עובדים שמסרבים לשוב למשרד לפחות שלושה ימים בשבוע – מסתכנים באובדן משרתם.
מהלך זה מגיע כחלק ממדיניות רחבה של קיצוצים, בה גוגל שואפת לצמצם הוצאות ולהעביר משאבים לתחום הבינה המלאכותית. אף על פי שבמהלך 2020 החברה הייתה מהראשונות לאמץ עבודה גמישה מרחוק, כיום היא משנה כיוון באופן חד – במיוחד בקרב עובדים שנמצאים בקרבת אחד מהמשרדים שלה.
חזרה הדרגתית או יציאה מרצון
במספר מחלקות, כולל שירותים טכניים ומשאבי אנוש, עובדים קיבלו הודעה שעליהם לעבור למודל עבודה היברידי – או לבחור ב”מסלול פרישה מרצון” הכולל פיצויי מעבר חד פעמיים. עובדים שחיים במרחק של פחות מ-50 מייל ממשרד של גוגל צפויים לשוב לשלושה ימי עבודה במשרד, אחרת תפקידם יוסר.

בקרב עובדים שקיבלו בעבר אישור לעבודה מרחוק, המדיניות החדשה מציבה דילמה: להעתיק את מגוריהם או לסיים את תפקידם. עם זאת, מי שמתגורר רחוק ממשרד עדיין יכול לשמור על סידור העבודה הנוכחי – אך לא יוכל להתקבל לתפקידים חדשים בגוגל מבלי להסכים למודל היברידי.
שינוי מגמה בכל תעשיית הטכנולוגיה
גוגל אינה לבד במהלך הזה. ענקיות טכנולוגיה נוספות פועלות לקצץ בעלויות תוך השקעות עתק בתשתיות וטכנולוגיות בתחום הבינה המלאכותית. גוגל עצמה החלה ב-2025 להציע תכניות פרישה מרצון לעובדים במגוון מחלקות – ביניהן גם Android, Chrome, ופיתוח מוצרי החומרה כמו Nest ו-Fitbit – תהליך שהוביל לקיצוצים משמעותיים בעשרות צוותים שונים.

הקו החדש אותו מובילים מנהלים בכירים בגוגל מציג חזרה לערכים של “נוכחות פיזית” ומחויבות עמוקה יותר – גישה שבאה לידי ביטוי גם במסר של מייסד החברה, סרגיי ברין, שטען כי עבודה משרדית מלאה היא הדרך להגביר פרודוקטיביות.
עם כ-183,000 עובדים נכון לסוף השנה החולפת, גוגל מאותתת כי השלב הבא בעולמות העבודה יהיה פחות גמיש ויותר ממוקד ביעדים עסקיים – גם אם זה בא על חשבון נוחות העובדים מרחוק.