היום (ראשון, 19.1.2025) היה היום הראשון וככל הנראה היחיד בו טיקטוק (TikTok) תחסם לשימוש בארה"ב, לפחות בנתיים. כמעט 24 שעות אחרי שטיקטוק נחסמה לשימוש וירדה מחנויות האפליקציות, TikTok חוזרת לפעול בארה"ב. טראמפ הודיע כי יחתום על צו נשיאותי שייתן לה זמן נוסף למצוא פיתרון. אותו פיתרון הוא כמובן מכירת הפעילות של טיקטוק לחברה אמריקאית, ואם הוא לא יימצא עד תום הזמן, האפליקציה תיחסם שוב לצמיתות. בנתיים האפליקציה חזרה לשימוש, והאמריקאים מתרגשים.
אמריקה כבר הספיקה להיפרד
כזכור, בית המשפט הפדרלי, בקידום ממשל ביידן בארה"ב הורה על חסימת טיקטוק בארה"ב, לאחר שזו נכשלה למצוא קונה אמריקאי. רבים חשבו שהיא תינצל ברגע האחרון ולא ציפו שבאמת השירות ייחסם לצמיתות. לאכזבת אותם משתמשים, הבוקר הם התעוררו לגלות כי טיקטוק נחסמה לשימוש, וכך פתאום משפיענים רבים ועסקים קטנים שהשתמשו בפלטפורמה לקידומים עסקיים – מצאו את עצמם חסרי עבודה.
לעומתם היו כאלה שקיבלו את הבשורה המרה והחליטו להוציא סרטוני תגובה, מה שיצר את טרנד Goodbye Tiktok. כל מוביל טרנד בתחומו סיכם את הפעילות שלו בדרך שהוא יודע.
והיו גם כאלה שפשוט בחרו לפרוק את הרגשות בצורה הכי אותנטית. לפחות עבורם.
לצד אלה הגיעו גם הקיצוניים. כידוע, מתחילת המלחמה, גל האנטישמיות הלך וגעה והרבה דיסאינפורמציה הופצה באמצעות הרשת החברתית הסינית. את אותו אפקט כעת הפנו לממשל האמריקאי וכמה משתמשים החלו לשחרר סרטונים שתומכים בממשל הסיני כאות מחאה. ככל הנראה לא האפקט הכי רצוי עבור ממשל טראמפ הנכנס.
הנשיא שהוביל את החסימה, משחרר אותה
אפליקציית טיקטוק נמצאת במרכז העניינים של הפוליטיקאים האמריקאיים כבר כמה שנים. עוד בזמן כהונתו הראשון, הנשיא דונלד טראמפ פעל למען סגירת האפליקציה בטענת הדאגה לפרטיות המשתמשים האמריקאים. טיקטוק, שנמצאת בבעלות החברה הסינית בייט-דאנס (ByteDance) ומשרדיה הראשיים נמצאים בסינגפור, עדיין מחויבת לחוקים בסין. הדבר אומר כי בכל רגע נתון שהממשל הסיני יבקש, החברה תהיה מחויבת למסור פרטים הקשורים לשירות שלה.
טראמפ שפועל שנים רבות להחלשת כוחה של סין, דחף לסגירת האפליקציה בארה"ב אלא אם תעבור לידיים אמריקאיות, מה שימנע מהממשל הסיני גישה לנתונים של האזרחים האמריקאיים. כאמור, כעת TikTok חוזרת לפעול בארה"ב עם עוד קצת זמן של חסד, 90 יום ליתר דיוק. בסוף התקופה אמורה החברה להעביר את השליטה לידי חברה אמריקאית אחרת תמצא את עצמה שוב מחוץ למכשירי האמריקאים. האם הפעם זה יצליח?