fbpx

מטא משנה כיוון: פחות צנזורה ויותר חופש ביטוי

מטא חושפת שינויים מרחיקי לכת במדיניות התוכן שלה - איך זה ישפיע על חופש הביטוי בפלטפורמות הגדולות בעולם?

מאת אלדד מטמון | Eldad Matmon
מארק צוקרברג | תמונה: Midjourney

חברת מטא (Meta), המפעילה את הרשתות החברתיות פייסבוק, אינסטגרם ו-Threads, הכריזה על שינוי משמעותי במדיניות תוכן. מנכ”ל החברה, מארק צוקרברג, הודיע כי החברה תסיר את מערך בודקי העובדות שלה ותמקד את מאמציה בחיזוק חופש הביטוי. ההכרזות מתואמות עם היבחרו של דונלד טראמפ לנשיאות, והן כוללות גם התאמות נוספות במדיניות ניהול התוכן.

המשתמשים הם אלה שיאמתו עובדות

צוקרברג ציין כי החברה תפחית באופן דרמטי את רמת הצנזורה ותאמץ מודל "Community Notes" בסגנון הרשת החברתית X, שבבעלות אילון מאסק. המודל יאפשר למשתמשים להוסיף הערות הקשר לפוסטים במקום להסתמך על בודקי עובדות חיצוניים. לדבריו, בודקי העובדות פגעו באמון המשתמשים יותר מאשר שיפרו אותו. בנוסף, החברה תעביר את צוותי ניהול התוכן שלה מקליפורניה לטקסס, בטענה שהשינוי יפחית חשש להטיות פוליטיות מצד הצוותים.

בהצהרתו ציין צוקרברג כי הבחירות האחרונות בארצות הברית מסמנות נקודת מפנה תרבותית, שמדגישה מחדש את חשיבות חופש הביטוי. כחלק מהשינויים, מטא תסיר הגבלות על נושאים רגישים כמו הגירה ומגדר, ותתמקד רק באכיפת חוקים הקשורים לתוכן בלתי חוקי או מסוכן במיוחד. צוקרברג הודה כי המדיניות החדשה תגרום לחשיפה רחבה יותר של תוכן בעייתי, אך הוא הדגיש שהחברה תאזן בין הפחתת צנזורה לבין שמירה על אחריות.

Ad image

הצעדים החדשים זכו לתמיכה מצד שמרנים בארצות הברית, אך עוררו דאגה בקרב מומחים לניהול תוכן ומניעת הפצת מידע שגוי. לטענת המבקרים, ההקלות יובילו לעלייה בתכנים שקריים ופוגעניים בפלטפורמות של מטא. בנוסף, הדגישו כי סיום שיתוף הפעולה עם בודקי עובדות עלול לפגוע במימון של חדרי חדשות עצמאיים ברחבי העולם, שבהם מטא וגוגל שימשו כמממנים עיקריים.

מחזירים את הפוליטיקה להמלצות

מטא גם הודיעה על שינוי במנגנוני ההמלצות שלה. כעת, המשתמשים ייחשפו יותר לתוכן פוליטי ולנושאים חברתיים. צוקרברג ציין שבעבר נמנעו מהצגת תוכן כזה עקב תלונות על לחץ נפשי, אך החברה חוזרת להצגת פוסטים פוליטיים מתוך הבנה שהמשתמשים רוצים לראות תוכן זה מחדש. יחד עם זאת, מטא תשתמש באלגוריתמים כדי לשמור על סביבה "ידידותית וחיובית" ככל האפשר.

השינויים במדיניות מטא מגיעים על רקע אתגרים משפטיים משמעותיים. החברה עומדת בפני תביעה של רשות הסחר הפדרלית (FTC) בגין הפרות חוקי ההגבלים העסקיים. חלק מהפרשנים טוענים כי המדיניות החדשה עשויה לשפר את יחסיה עם הממשל הנכנס, במיוחד לאור הביקורות שהושמעו כלפי החברה מצדו של טראמפ.

משרדי פייסבוק | תמונה: Alex Haney – Unsplash

בהצהרה נוספת של ג’ואל קפלן, הממונה החדש על המדיניות במטא, נמסר כי החברה תפעל למנוע "הגזמה באכיפת חוקים", תוך התאמת הכלים לאיתור תוכן פוגעני לסטנדרטים מחמירים יותר. לדבריו, השינויים יפחיתו טעויות ויאפשרו למשתמשים להרגיש בטוחים יותר בפרסומי התוכן שלהם.

אפקט מאסק בממשל טראמפ

ההחלטות האחרונות מציבות את מטא בנקודת מפנה משמעותית במאבק על הגדרת חופש הביטוי בעולם הדיגיטלי. בעוד חלק מהמשתמשים והמבקרים רואים בשינויים צעד קדימה, אחרים חוששים מהשלכות אפשריות על אמינות המידע והאחריות החברתית של הפלטפורמות. כך או כך, נראה שכניסתו של אילון מאסק לתפקיד בממשל טראמפ מתחילה לבוא לידי ביטוי בשטח.

שתפו כתבה
עורך ראשי
עקוב:
ממקימי האתר ועורך ראשי | מעל לעשור בעולם ההייטק ובעל ניסיון רב בכתיבה טכנולוגית, לצד הופעות טלוויזיוניות ב׳סוגר עניין׳ עם שי גולדן בערוץ 13.