מיקרוסופט (Microsoft) נוקטת בצעדים מחמירים יותר כנגד מחשבים ישנים המריצים את מערכת ההפעלה Windows 11 ללא התאמה מלאה. החברה מתכוונת להוסיף סימן מים (Watermark) לשולחן העבודה ואזהרות קופצות שיזכירו למשתמשים שהם אינם עומדים בדרישות המינימום – מהלך שמעלה תהיות לגבי כוונותיה של מיקרוסופט ומעורר זעם בקרב הקהל.
דרישת TPM 2.0 והשפעותיה
Windows 11, שהושקה עם הבטחה לשדרוג משמעותי בחוויית השימוש, מגיעה עם דרישות חומרה נוקשות, ובראשן דרישה לשבב TPM 2.0. שבב זה, שמיועד לשפר את האבטחה, נמצא בעיקר בלוחות אם חדישים. משמעות הדרישה היא שרבים ממחשבי Windows 10, אף אם הם בעלי ביצועים גבוהים, אינם "מוסמכים" להריץ את Windows 11.
בעקבות הדרישות הללו, משתמשים רבים פנו לפתרונות עוקפים שמאפשרים התקנת המערכת גם על מחשבים שאינם נתמכים רשמית. עם זאת, מיקרוסופט מתכוונת להכביד על אותם משתמשים – לא רק על ידי סימן מים ואזהרות חוזרות, אלא גם באיומים לפגוע בעדכוני האבטחה הקריטיים.
האזהרות שמטרתן לדחוף לשדרוגים
המהלך החדש כולל הודעות במערכת ההגדרות וסימן מים שמזכירים למשתמשים כי המחשב שלהם אינו תואם. במקביל, החברה מזהירה כי מחשבים שאינם עומדים בדרישות עשויים לאבד גישה לעדכוני אבטחה חיוניים – דבר שעלול להשאיר אותם חשופים לאיומי סייבר ולווירוסים.
מיקרוסופט מציעה שתי אפשרויות בלבד למשתמשים אלה: לחזור ל-Windows 10 או לרכוש מחשב חדש עם Windows 11 מותקן מראש. האופציה השנייה מכעיסה במיוחד, שכן רבים מהמחשבים הישנים מסוגלים להריץ את Windows 11 בצורה תקינה, אך אינם עומדים בדרישת ה-TPM בלבד.
יותר אבטחה או יותר מכירות?
הגישה של מיקרוסופט מעוררת שאלות לגבי מניעיה. מצד אחד, החברה טוענת כי דרישת ה-TPM נועדה לשפר את האבטחה עבור המשתמשים. מצד שני, עבור רבים, המהלך מרגיש כמו ניסיון שקוף לדחוף למכירת מחשבים חדשים. הניסיון הזה מאגף את המשתמשים גם מהצד השני כשלאחרונה הודיעה החברה כי היא תאפשר למשתמשים לקבל עדכוני אבטחה עבור Windows 10 לשנה נוספת, בתמורה לתשלום נוסף.
משתמשים שנעזרו בפתרונות עוקפים כדי להתקין את Windows 11 טוענים שהמערכת פועלת בצורה חלקה וללא בעיות, מה שמעלה תהיות אם ההחלטה של מיקרוסופט נובעת באמת מדאגה לאבטחה או מאינטרסים כלכליים.