אפל (Apple), החברה שממתגת את עצמה כמובילה עולמית בתחום הפרטיות, מתמודדת עם תביעה חדשה שמעלה האשמות חמורות בנוגע להתנהלותה הפנימית. אמאר בהקטה, עובד בחטיבת טכנולוגיות הפרסום של אפל מאז 2020, טוען שהחברה עוקבת אחר עובדיה, גם דרך מכשירים אישיים. התביעה, שהוגשה בבית משפט בקליפורניה, מציינת שאפל דורשת מעובדיה לשלב בין חשבונות iCloud אישיים לבין מכשירי עבודה, מה שלטענת התובע מעניק לחברה גישה כמעט בלתי מוגבלת למידע אישי.
לטענת בהקטה, אפל מעודדת את עובדיה להשתמש במכשירים אישיים, כמו אייפונים, לצורכי עבודה, אך דורשת מהם להתקין תוכנות ניהול שמעניקות לה גישה למידע אישי. המעקב כולל לכאורה נתונים על מיקום, תמונות, הודעות ואפילו מיילים אישיים. התביעה גם מתארת מקרים שבהם אפל מנעה מעובדים לדון בנושאים מקצועיים בציבור, כולל הסרת פרטים מקצועיים מפרופילים בלינקדאין ואיסור על השתתפות בכנסים.
תדמית הפרטיות של אפל
אפל ידועה בהקפדתה על פרטיות המשתמשים, אך התביעה הנוכחית מציבה את החברה באור אחר. "עבור עובדי אפל, המערכת של אפל אינה גן סגור – אלא חצר כלא", מציין בהקטה בתביעה. לטענתו, החברה מפעילה מנגנוני מעקב המאפשרים לה לעקוב אחרי עובדיה בזמן העבודה וגם מחוצה לה. מדיניות זו, כך נטען, מאפשרת לאפל לעקוב אחר מכשירים אישיים ולעיין במידע המאוחסן בהם. לטענת בהקטה, עובדים שמעוניינים לשמור על הפרדה בין עבודה לפרטיות נתקלים בהתנגדות מצד החברה.
עוד נכתב בתביעה כי המדיניות הזו מתנגשת גם עם חוקי הפרטיות בקליפורניה. התביעה מציינת כי אפל מנהיגה מדיניות שמאפשרת לה לבצע מעקב פיזי, תיעוד וידאו וניטור אלקטרוני אחר עובדיה. בנוסף, נטען כי החברה שומרת לעצמה את הזכות לבדוק מכשירים אישיים וארגוניים במשרדי החברה, ולעיתים, לכאורה, גם במשרדים ביתיים של העובדים.
אפל מכחישה
אפל מצידה דוחה את הטענות בתוקף. בתגובה רשמית נמסר: "אנו מחויבים לזכויות העובדים, כולל זכותם לדון בתנאי שכר ותנאי עבודה. החברה מקיימת הדרכות שנתיות בנושא זה לכל עובדיה", עם זאת, התביעה מציבה סימני שאלה על התאמת המדיניות הפנימית לערכים שאפל מציגה כלפי חוץ.
אפל אינה הראשונה שמואשמת במעקב אחר עובדים. חברות כמו גוגל ואמזון ניצבו גם הן בפני ביקורת על מדיניות דומה, אך במקרה של אפל, האשמות אלו מרימות גבה במיוחד בגלל תדמית הפרטיות שהיא מטפחת כבר שנים.