fbpx
pokemon go

פוקימון גו: כשאמרו "לתפוס את כולם" התכוונו לכל הנתונים שלכם, וזאת הסיבה

מה באמת קורה כשאתם צדים פוקימונים? Niantic חושפת איך נתוני המשחק משמשים למטרות שלא דמיינתם

מאת אלדד מטמון | Eldad Matmon
תמונה: Niantic

כשהסתובבתם ברחובות ב-2016, רודפים אחרי פיקאצ’ו או צ’ריזארד, מי היה מאמין שאתם עוזרים לבנות טכנולוגיה מתקדמת? אבל מתברר שזה בדיוק מה שקרה. חברת Niantic, מפתחת פוקימון גו, אספה במשך שנים נתוני מיקום וסריקות של שחקנים, כדי להאיץ פרויקט שאפתני במיוחד: בניית מודל בינה מלאכותית בשם "Large Geospatial Model".

המטרה של המודל? להבין את העולם התלת-ממדי בצורה שלא הייתה אפשרית עד כה. על פי Niantic, הנתונים האלו שימשו לא רק לשיפור חוויית המשחק, אלא גם לפיתוח מערכות מתקדמות שיכולות לשנות את העתיד של מציאות רבודה, רובוטיקה, ומכשירים לבישים.

איך זה עבד?

בזמן ששחקנים צדו פוקימונים, הם יכלו לבחור לבצע סריקות של מקומות אמיתיים – פארקים, פסלים, וכיכרות ציבוריות. הסריקות האלו הפכו לכלי מרכזי בבניית מערכת ה-VPS (Visual Positioning System) של Niantic. המערכת הזו אוספת תמונות מזוויות שונות, בזמנים שונים של היום, ומשתמשת בנתוני המיקום כדי ליצור מפה תלת-ממדית מדויקת ברמה סנטימטרית.

Ad image
pokemo go stations
תמונה: Niantic

הסריקות הללו יצרו מאגר נתונים ייחודי, המורכב ממיליוני מיקומים שנסרקו על ידי משתמשים מכל רחבי העולם. Niantic שילבה את הנתונים במערכת נוירונים מתקדמת שיכולה להבין את המבנה הגיאוגרפי של מיקום ספציפי ולהשוות אותו למיליוני סצנות אחרות ברחבי העולם. כך, המודל מסוגל לזהות לא רק את המיקום הספציפי אלא גם להסיק פרטים על חלקים שלא צולמו או נצפו ישירות.

בנוסף, Niantic השתמשה בסריקות כדי לפתח תכונות כמו “Pokemon Playgrounds”, שבהן שחקנים יכולים להציב פוקימון במיקום פיזי אמיתי, והפוקימון נשאר שם כדי שאחרים יוכלו לראות ולתקשר איתו. תכונה זו מדגישה את השילוב בין העולם הדיגיטלי לעולם האמיתי, שמבוסס כולו על נתוני השחקנים.

החברה מבהירה שהסריקות האלה היו אופציונליות לחלוטין, ובוצעו רק באזורים ציבוריים נגישים. הנתונים שנאספו אפשרו ל-Niantic ליצור מפה עולמית מדויקת להפליא, שבה כל מיקום מחובר למיליוני מיקומים אחרים.

ומה עם הפרטיות?

לדברי החברה, הנתונים שנאספו הם אנונימיים ומוגנים, ונעשה בהם שימוש רק בהתאם להסכמת המשתמשים. עם זאת, מומחים מזהירים שהחזקה בכמויות כאלו של נתונים יוצרת סיכונים, כמו שימושים בלתי צפויים בעתיד או פרצות אבטחה. חשוב לציין שגם Niantic רואה במודל כלי לפיתוח טכנולוגיות שיכולות לשמש הרבה מעבר לגיימינג ויש כאלה שמדברים גם על יכולות צבאיות.

Niantic רואה ב-LGM בסיס לדור הבא של מציאות רבודה וטכנולוגיות מרחביות. בין אם מדובר במשחקים, ניווט, או יצירת חוויות מותאמות אישית, החברה מאמינה שמודלים כאלה ישנו את האופן שבו מכונות מבינות את העולם. אז בפעם הבאה שתשקלו לתפוס עוד פוקימון, תזכרו: זה אולי כיף, אבל ייתכן ותרצו לקבל תלוש משכורת בסוף החודש.

שתפו כתבה
עורך ראשי
עקוב:
ממקימי האתר ועורך ראשי | מעל לעשור בעולם ההייטק ובעל ניסיון רב בכתיבה טכנולוגית, לצד הופעות טלוויזיוניות ב׳סוגר עניין׳ עם שי גולדן בערוץ 13.