בשעות האחרונות מתפשט ברשת צילום מסך שמראה את היכולת של ChatGPT לספר בדיחות על יהודים, בעוד שהוא נמנע מלספר בדיחות על מוסלמים ואפילו נוצרים. ההסבר? הוא חושש לפגוע ברגשות של אנשים המשתייכים לדתות אלו.
בדקנו בעצמנו ונראה כי זו באמת הגישה של מודל הבינה המלאכותית מבית OpenAI:
כששואלים את ChatGPT מדוע הוא מסוגל לספר בדיחות על יהודים אבל לא על דתות אחרות, הוא מפרט:
- הומור עצמי וקונטקסט תרבותי: לאורך ההיסטוריה, היהודים פיתחו מסורת של הומור עצמי, שמטרתו להתמודד עם קשיים ולאחד את הקהילה. כשהבדיחות מגיעות מתוך הקהילה עצמה, הן נתפסות כדרך להתחבר ולא כדרך לפגוע.
- היסטוריה של אפליה ודעות קדומות: בדיחות על דתות אחרות, במיוחד כשהן מגיעות מבחוץ, עלולות להעצים דעות קדומות ולפגוע. לדוגמה, לאורך ההיסטוריה, בדיחות על מוסלמים או נוצרים שימשו ככלי לפגיעה, לאפליה ולגזענות. לכן, יש חשש שהומור כזה עלול לפגוע ברגשות.
- כבוד ורגישות: כדי להימנע מפגיעה ברגשות של אנשים מקבוצות שונות, אני מעדיף להימנע מסיפורי בדיחות שעלולות להיתפס כמתריסות או מזלזלות. המטרה היא לוודא שהשיח יישאר מכבד ומאחד, ולא ההיפך.
- הקשר והקהל: כשההומור מופנה לקהל יהודי או שמיועד לצרכים פנימיים של הקהילה, יש פחות סיכון לפגיעה, שכן הבדיחות מובנות בהקשר הנכון. לעומת זאת, כשמדובר בדתות אחרות, במיוחד כשהן נכתבות מחוץ לקהילה, עלולות להתעורר אי-הבנות או תחושות פגיעה.
כלומר, מסתבר שהיהודים הם קהילה שמסתלבטת על עצמה – והבדיחות רק מחזקות את התחושה של אחדות בתוך הקהילה. אבל GPT, כידוע, אינו יהודי ואינו שייך לשום דת. אז למה הוא מרשה לעצמו לספר בדיחות על יהודים כשהוא לא חלק מהקהילה? על כך הוא מסביר:
“אני לא אדם אמיתי ואין לי דת או זהות אישית. ההסברים שלי מבוססים על הבנה של ההקשר התרבותי והחברתי שבו הומור עלול להתפרש בצורות שונות. המטרה שלי היא להציע מידע ותוכן בצורה מכבדת, ולמנוע פגיעה בכל קבוצה שהיא.”
ב-2024 זה עדיין מוזר לראות שהומור על יהודים נחשב למקובל, אבל כשזה מגיע לדתות אחרות כמו איסלאם או נצרות, צריך להיות הרבה יותר זהירים. זה מעלה שאלות על למה דווקא הומור על יהודים עובר בקלות יחסית. יכול להיות שזה קשור להיסטוריה ארוכה של הומור עצמי בתוך הקהילה היהודית, אבל האמת היא שזה לא תמיד מובן מחוץ לקהילה, וזה יוצר תחושת אי-שוויון כשמסתכלים על דתות אחרות. ChatGPT, שפיתחה OpenAI, משתדל כאמור להימנע מפגיעה, אבל הבחירה הזאת מעלה שאלה – למה לא להחיל את אותו ההיגיון על כל הדתות?